Vad gör man med de skuggiga delarna i en trädgård?

 De skuggigare delarna av trädgården är, om ni frågar mig, de bästa delarna i en trädgård. Här finns så oändligt mycket vackra växter som trivs och oftast kräver de mindre omvårdnad än de som vill stå soligt. Därför vill jag med detta inlägg slå ett slag för skugga!

Först ska jag berätta lite om vad man kan göra i en skuggig del av trädgården och sedan föreslå olika sorters växter som trivs i skugga.

Norrgavel på huset, usch vad tråkigt tänker du, vad härligt tänker jag! Låt oss göra något fint av denna ofta bortglömda , skuggiga delen av trädgården. Vi börjar med tillgängligheten, känns det naturligt att gå dit? Kan man med enkla knep få det att kännas mer naturligt att gå dit? En enkel grusgång eller markstenar som leder till den delen av trädgården kan öppna upp och få den att kännas mer tillgänglig.

Att placera en bänk eller ett par trädgårdsstolar och ett litet bord gör att det känns som en naturlig plats att stanna upp på.

För att få platsen att kännas ombonad behövs växter, man kan tänka tak, väggar och golv där taket utgörs av träd, väggar av buskar och högväxta perenner och golv av marktäckare och lågväxande perenner.

Att få växter med lång och riklig blomning i skugga är svårt. Växterna som trivs i skugga blommar oftast med mindre blommor. Fokusera istället på bladen på växterna, bladformer, färger och växtsätt för att skapa djup och rörelse i trädgården.

Växtvalet får anpassas efter utrymmet som finns. Plantera inte ett träd som kommer växa och bli stort för nära huset, pelarträd är smart vid mindre utrymmen där det inte finns plats för en stor krona.

Häckar och buskar utgör väggarna, genom att plantera en häck kan ett stort och öppet utrymme minskas och kännas mer ”ombonat”. Begränsa dig inte i tanken att häcken måste planteras längst med tomtgränsen, häckar kan även användas till att skapa rum inom trädgården. Häckar måste inte vara Thuja eller Liguster, högväxta perenner, prydnadsgräs och bambu kan också fungera som häck under vår, sommar och höst.   

Redan existerande träd och buskar kan beskäras och klippas för att få det uttryck som du önskar. Kanske det redan finns ett buskage, genom att stamma upp (beskära de nedersta grenarna) buskar och träd kan utrymme skapas och ge en luftigare känsla.

Så, vilka växter ska man välja? Här kommer en lista på ett axplock av favoritväxter som trivs i skuggigare lägen. Men det finns många, många fler

Träd som trivs i halvskugga - skugga

LönnAcer palmaticum - Det finns oändligt många vackra sorter av den japanska lönnen. Ofta har de magisk höstfärg och vackra blad. Läs på om de olika sorterna och hitta den som passar din trädgård bäst.

Korallpil - Salix alba var. Chermesina, Smalkronigt träd eller buske, trivs i både sol och skugga

BokFagus sylvatica, utmärkt som häck

 Buskar som trivs i skugga:

Häggmispel - Amelanchier spicata - En upprättväxande buske som blommar i vitt på våren, blir vackert röd på hösten. Trivs utmärkt i skugga.  

AlpvideSalix helvetica, En låg buske med silvriga blad som blommar tidigt på våren. Denna buske trivs både i sol och i skugga. Superbra buske om man vill gynna pollinerarna då den blommar tidigt på våren.

Amerikanskt hönsbärCornus canadensis, En marktäckande buske som blommar med stora vita blommor i juni och blir vackert röd på hösten. Den breder ut sig längst med marken och bildar en matta. Vill stå i sur jord och passar därför utmärkt under rhododendron eller i woodland.

BergbambuFargesia, Det finns många olika sorter, men bergbambu är en tacksam buske i halvskugga-skugga. De är snabbväxande vilket är tacksamt på en plats där det inte finns så mycket växter sedan innan.

Rhododendron – I halvskuggiga lägen passar Rhododendron som trivs i sur jord. Blommar fantastiskt vackert på våren. Kan bli stora, så var noga när du väljer sort.

Buxbom – Städsegrön buske som trivs i både sol och skugga. Kan formklippas till klot för att ge kontraster i trädgården.

 Perenner som trivs i skugga:

SpjutsilveraxActaea cordofolia, Kan bli upp mot 120 centimeter hög, blommar med spjutliknande blommor i juli - september. Otroligt effektfull och rolig perenn som sticker ut.  

Ormbunke – Bräken, olika sorter. Det finns mängder med olika sorters ormbunkar som trivs utmärkt i skugga. De ofta stora och böljande bladen ger nästan en djungelkänsla till trädgården.

JätteramsPolygonatum multiflorum, Älskar denna perenn som blommar tidigt med små vita klockor på en lång stjälk. Humlor älskar den nästan lika mycket som jag.

Spetsmössa Tiarella, en klassisk perenn som ger blomning och ljus till skuggan. Den blommar i maj-juni och täcker marken väl.

Fläckig lungörtPulmonaria, ännu en fantastisk blommande perenn i skuggiga lägen som dessutom humlor och bin älskar. Den blommar tidigt på våren och pryder sedan marken med sina vackra mörkgröna och vitfläckiga blad.

Alunrot - Heuchera, Finns i oändling många olika färger på bladen.

Julros - Helleborus  niger och orientalis, om man önskar blomning från december så ska man definitivt investera i julrosor som funkar fint i halvskugga-skugga.

FunkiaHosta fortunei,

Japansk sockblommaEpimedium grandiflorum, makalöst vacker lågväxande perenn som får vacker höstfärg. Utmärkt att plantera under exempelvis uppstammad Rhododendron då den också trivs i sur jord.

Prydnadsgräs som trivs i skugga

Japanskt starrCarex morrowi, Japanskt starr finns i olika sorter, tuvbildande och vintergrönt. Passar perfekt i skuggiga delar av trädgården.

HakonegräsHakonechloa macra, vackert lågväxande gräs som finns i olika färger och former. Trivs i sol – halvskugga.

JättetåtelMolinia caeruela arundunacea, kan bli uppåt 180 cm högt. Trivs i halvskugga. Fantastiskt gräs som ger höjd i planteringen.

Jätterams

Bräken

Funkia

Fläckig lungört

Hoppas detta har gett dig lite inspiration till att fixa i ordning den där bortglömda delen av din trädgård. Och om du känner att det är övermäktigt så kan du alltid kontakta oss på Växtmästeriet så hjälper vi dig.

Klicka för att få kostnadsförslag för design på distans så kan vi hjälpa dig med vilka växter som passar i just din trädgård.

Sofia Andersson, Trädgårdsmästare Växtmästeriet